Aan de slag met jobcrafting

Bij jobcrafting geef je werknemers de vrijheid om zelf hun werk in te richten. Daarbij mogen zij rekening houden met hun persoonlijke wensen. Wat zijn de voordelen hiervan en hoe breng je het in de praktijk?

 

Wat is jobcrafting?
Met jobcrafting laat je werknemers sleutelen aan hun baan, zodat die dichter in de buurt komt van hun ideale werk. Dat kan al met kleine veranderingen die veel kunnen betekenen voor een medewerker.

Je werknemer kan zijn takenpakket bijvoorbeeld enigszins aanpassen en zich meer richten op dingen waar hij goed in is. Dit heeft allerlei pluspunten.

 

Voordelen jobcrafting
Jobcrafting heeft veel voordelen voor je werknemer en voor jouw bedrijf. Een paar voordelen op een rij:

 

Bevlogenheid
Een bevlogen werknemer is gepassioneerd in zijn werk. Jobcrafting draagt bij aan deze bevlogenheid. Het zorgt namelijk voor een betere balans tussen werkzaamheden die energie kosten en juist energie opleveren.

Het gevolg is dat het stresspeil van je medewerker zakt en hij minder snel opgebrand raakt. Je verlaagt zo de kans op een burn-out en andere oorzaken van langdurig verzuim.

 

Productieve werknemers
Wil je productief personeel? Dan kan het interessant zijn om jobcrafting te overwegen. De hiervoor genoemde bevlogenheid kan namelijk leiden tot een hogere productiviteit. Dit komt doordat bevlogen werknemers sneller geneigd zijn om een stapje extra te zetten voor hun werkgever.

Met productiever personeel hoef je minder snel nieuwe werknemers aan te nemen. Zo bespaar je dus op personeels¬kosten.

 

Inzetbaarheid neemt toe
Het belang van duurzame inzetbaarheid neemt toe. Zo is het door de stijgende AOW-leeftijd inmiddels een feit dat Nederlanders langer moeten doorwerken.
Met jobcrafting kunnen je werknemers voor een langere tijd op een betekenisvolle manier blijven werken, omdat het werk beter aansluit bij hun voorkeuren.

 

Stappenplan
Wil je het stappenplan lezen over hoe je Jobrafting goed in kunt zetten? Kijk dan op de site van Ondernemenmetpersoneel.nl 

 

Hulp van de scholingsconsulent
De scholingsconsulent kan je helpen bij het voeren van de gesprekken tot het maken van een Persoonlijke Ontwikkelings Plan. Neem hiervoor contact op met uw scholingsconsulent.

Recente tweets