De scholingsvoucher Open Teelten creëert een mooie kans jezelf breder inzetbaar te maken.
Precisiewortelsnijden
Leren over de mogelijkheden van wortelsnijden op taakkaart
In de winterperiode is het wortelsnijden weer actueel. Zeker de laatste jaren zijn de boomgaarden door de natte winters dan lastiger berijdbaar. Wortelsnijden op taakkaart levert daarin een stuk werkgemak op. De groeikrachtkaart hiervoor kan tegelijk ook worden gebruikt om bomen met te lage groeikracht te stimuleren met precisietechnieken. WUR heeft een digitale zelfstudie en een economisch rekenmodel ontwikkeld voor telers die zich oriënteren op de mogelijkheden.
Omdat je voor de snoei het beste kan zien welke bomen gesneden moeten worden, valt het niet mee om het op het juiste moment netjes uit te voeren. In afgelopen jaren is gebleken dat wortelsnijden op taakkaart dit makkelijker maakt. De groeikracht in de boomgaard wordt al in de zomer gemeten met een camera onder een drone of op een trekker. Omdat data uit het groeiseizoen de basis is voor het wortelsnijden in de winter, hoeft de boom op het moment van wortelsnoeien niet meer bekeken te worden en kan deze klus ook na de snoei worden gedaan of als de boomgaard goed berijdbaar is.
De groeikrachtkaart is behalve voor het wortelsnijden op taakkaart ook heel geschikt om bomen met te weinig groeikracht, zoals de inboeters, te stimuleren in de groei, bijvoorbeeld door deze gericht te voorzien van (vloeibare) meststoffen. Door variabele boomgaarden met precisietechnieken meer egaal te krijgen, kan op deze punten een interessante opbrengstverhoging worden behaald.
Om meer te leren wat komt kijken bij het wortelsnijden op taakkaart heeft WUR in het KoM-project Fruit 4.0 samen met Aeres Tech Productions, Munckhof Fruit Tech Innovators, Agromanager en Aurea Imaging een digitale zelfstudie ontwikkeld. Iedereen kan zo zelfstandig leren hoe wortelsnijden op taakkaart in zijn werk gaat. In de zelfstudie komt zowel de teelttechnische achtergrond van wortelsnijden aan bod als de benodigde stappen voor het werken op taakkaart. Denk hierbij aan het inmeten van de boomgaard op GPS, maken van taakkaarten en het uitvoeren van het wortelsnijden. Dit wordt ter verduidelijking ondersteund met praktijkervaringen, foto’s en filmpjes.
Behalve de zelfstudie is hier ook een economisch rekenmodel te vinden om zelf op basis van eigen inschattingen van kosten, opbrengsten en hoe wisselend de boomgaarden zijn, de terugverdientijd te berekenen.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met projectleider Pieter van Dalfsen
E: [email protected] of via T: 06 208 154 99.