In de basisopleiding Bedrijfshulpverlening wordt de fruittelers en medewerkers geleerd hoe te handelen bij ongevallen en situaties die de veiligheid en/of gezondheid van werknemers en andere aanwezigen bedreigen.
Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht één of meer werknemers als bedrijfshulpverlener (BHV-er) aan te stellen. Het aantal BHV-ers vloeit voort uit de Risico Inventarisatie & Evaluatie en is afhankelijk van de risico’s die de bedrijfsactiviteiten met zich meebrengen.
Bij het bepalen van het aantal BHV-ers moet rekening worden gehouden met het aantal werknemers en personen dat normaal gesproken in een bedrijf of inrichting aanwezig is. Ook ‘losse’ arbeidskrachten of seizoenarbeiders tellen mee. Het gaat er tenslotte om dat er moet worden gelet op een volledige vervulling van alle BHV-taken.
Een BHV-er dient een opleiding te volgen die past bij de risico’s in het bedrijf. Er zijn drie wettelijke BHV-taken te onderscheiden:
• Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
• Het voorkomen en bestrijden van brand
• Het alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf.
De basisopleiding Bedrijfshulpverlening bestaat uit:
• Eerste hulp en reanimatie inclusief gebruik AED
• Redden en verplaatsen slachtoffers
• Het melden van incidenten
• Beperken van een beginnende brand (ontruiming en communicatie)
• Kennis kleine blusmiddelen.
Afsluiting
Als de kennis en de praktijkoefeningen met een voldoende worden beoordeeld, ontvangt de deelnemer het certificaat ‘Bedrijfshulpverlener’. Het certificaat blijft geldig door regelmatig een herhalingscursus bij te wonen (advies is jaarlijks om een van de onderwerpen te herhalen; brandpreventie en –bestrijding of levensreddende handelingen).