Jacht in onze maatschappij heeft mede tot taak het wild en de groene ruimte waarin het wild leeft in stand te houden. Het onder controle houden van wildschade door verschillende groepen dieren wordt daarmee een grotere uitdaging voor de agrarisch ondernemers.
De cursus Jacht & Faunabeheer bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Beide delen sluiten nauw op elkaar aan. In het theoretische gedeelte gaat het op de eerste plaats om de basiskennis die noodzakelijk is om op een verantwoorde manier deel te kunnen nemen aan de jacht. In het praktijkgedeelte wordt ruim aandacht besteed aan het vaardig, maar bovenal veilig omgaan met een vuurwapen.
Resultaat
Als u het examen met voldoende resultaat hebt afgelegd, ontvangt u het jachtdiploma. Hiermee voldoet u aan één van de drie eisen voor het aanvragen van een jachtakte. De tweede eis is dat u kunt aantonen verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid tijdens de uitoefening van de jacht. De derde eis waaraan u moet voldoen om een jachtakte te kunnen aanvragen, is dat u kunt aantonen over jachtmogelijkheid te beschikken in Nederland.
Doelgroep
Werknemers en werkgevers van bedrijven in de agrarische sectoren.
Aanpak
In de cursus Jacht en Faunabeheer komen de volgende onderwerpen aan bod.
Examen
Het jachtexamen wordt ten minste één keer per jaar – in april/mei – afgenomen. Het examen bestaat uit een schriftelijk theoriegedeelte (met meerkeuzevragen) en een praktijkgedeelte. Voor het afleggen van het praktijkexamen dient de kandidaat minimaal 16 jaar te zijn.
Om aan het praktijkexamen te kunnen deelnemen, dien je in het bezit te zijn van een veiligheidsverklaring. Deze verklaring krijg je als cursist van de SJN-cursus Jacht & Faunabeheer automatisch wanneer je het vereiste aantal praktijkinstructies hebt gevolgd op de daarvoor aangewezen schietbanen.
Inschrijving
De inschrijving gaat jaarlijks op 1 juni open voor de cursus die in november start.
Voor alle cususplaatsen/groepen geldt: vol = vol!